Visita guiada al Refugi antiaeri del grup escolar de l’Ajuntament de València

 

Visites guiades

Dissabte 10 de Novembre

11:00 h. Punt de trobada a la porta principal de l’Ajuntament

 

Guies de la visita:

  • Pepa Pascual. Arqueòloga de l’Ajuntament de València.
  • Vicente Fos. Arquitecte municipal de l’Ajuntament de València.

A València va haver un gran interés en la construcció de refugis propers o a l’interior dels centres educatius. D’aquesta manera s’intentà mantenir la normalitat escolar i els xiquets disposaren d’un lloc per protegir-se de les bombes. De fet, aquest refugi es va construir en 1938 amb una capacitat per a 700 xiquets i xiquetes, amb l’objectiu de protegir a l’alumnat.

Tenia el caràcter escolar perquè estava situat on es trobava el desaparegut centre educatiu en un lateral del propi edifici de l’Ajuntament, antiga Casa de la Enseñanza.

Aquesta antiga Casa de la Enseñanza disposava de dos entrades a través d’escales així com de cinc naus cobertes amb voltes rebaixades de formigó. En aquestes naus hi havia bancs d’obra per a que les criatures s’assegueren esperant a que passara el perill. També comptaven amb excusats i electricitat.

Aquest refugi fou modificat als anys 50 per a construir l’actual cotxera del consistori i als 60 començà a utilitzar-se com a magatzem de documents, eliminant-se així alguns detalls com els bancs correguts. També s’incorporaren paviments de rajoles hidràuliques i es va modificar en part l’aspecte original amb tàpies i portes.

En la rehabilitació que s’ha dut a terme es mostra l’aspecte que tingué el refugi en origen; s’han instal·lat panells i un audiovisual per a completar la informació.